Provinciale Minaraad
De provinciale Minaraad is het adviesorgaan waar de West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen, vertegenwoordigd door de West-Vlaamse Milieufederatie het provinciale natuur- en milieubeleid in brede zin samen met andere maatschappelijke geledingen kunnen bespreken en adviseren. De West-Vlaamse Milieufederatie ging in 2017-2018 met de Provincie West-Vlaanderen de uitdaging aan om de werking van de provinciale Minaraad te hervormen. Milieu- en natuurdossiers worden zo geadviseerd worden in de adviesraad en een breder platform zal overleggen over de eerder beleidsvoorbereidende agendapunten. De West-Vlaamse Milieufederatie heeft drie vertegenwoordigers in deze adviesraad. Per thema kunnen deskundige afgevaardigden uit de West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen hun plaats innemen.
Managementcomité Duurzame Plattelandsontwikkeling
Het Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Vlaanderen 2014-2020 werd goedgekeurd door Vlaanderen en Europa. Provincie West-Vlaanderen werkt dit samen met de Vlaams minister voor plattelandsbeleid, VLM, de lokale besturen en andere actoren verder gebiedsgericht uit. De West-Vlaamse Milieufederatie heeft een vertegenwoordiger in het Managementcomité van Duurzame Plattelandsontwikkeling (PDPO), als belangenbehartiger vanuit het middenveld voor natuur en milieu, naast Boerenbond, die er hetzelfde doet voor landbouw. Het managementcomité Plattelandsontwikkeling heeft als taak de ingediende projecten in het kader van het West-Vlaamse Plattelandsbeleid te adviseren aan de minister.
Procoro
De West-Vlaamse Milieufederatie behartigt in de Procoro, namens BBL en i.s.m. Natuurpunt, de standpunten en belangen van de natuur- en milieuverenigingen, die werken in West-Vlaanderen. Concreet gebeurt dit door het meenemen van hun opmerkingen, bezwaren, e.d bij de advisering van Provinciale RUP’s, planologische attesten voor bedrijven, enz…. De West-Vlaamse Milieufederatie heeft 1 effectieve en 1 plaatsvervangende vertegenwoordigers in de Procoro van West-Vlaanderen.
Adviescomité Openluchtrecreatie Westtoer
Het adviescomité Openluchtrecreatie van Westtoer is een adviserend orgaan aan de Raad van Bestuur van Westtoer. Voorzitter is gedeputeerde van ruimtelijke ordening. Verder is het adviescomité samengesteld uit politieke mandatarissen en afgevaardigden van o.a. betrokken gewestelijke en provinciale administraties, regionale landschappen, toeristische vzw’s en sinds 2007 ook West-Vlaamse Milieufederatie.
Bekkenraden Bovenschelde, Ijzer en Leie
De bekkenraden adviseren de bekkenbesturen m.b.t. de bekkenplannen en hun voortgangsrapporten. Per bekkenraad zijn er 3 vertegenwoordigers van de natuur- en milieubeweging.
De Vlaamse Waterweg
Overleg met de Vlaamse Waterweg afdeling Bovenschelde.
Dit overleg met De Vlaamse Waterweg (vroeger W&Z) Bovenschelde is de opvolging op afdelingsniveau van de overeenkomst van De Vlaamse Waterweg met Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt & Vogelbescherming op gewestelijk niveau. De bedoeling van dit overleg is dat de milieubeweging zo nauw mogelijk betrokken wordt bij de beleidsvoorbereiding van projecten i.v.m. de waterwegen van De Vlaamse Waterweg afdeling Bovenschelde.
Tijdelijke advies- /klankbordgroepen
Werkgroep duurzame recreatieve visserij
Op vlak van duurzame recreatieve (zee)visserij volgt de West-Vlaamse Milieufederatie subgroep recreatieve visserij van de taskforce duurzame visserij op.
Klankbordgroep VLM waterkwaliteit
In de voorbije 15 jaar is er weliswaar een verbetering gerealiseerd van de oppervlakte- en grondwaterkwaliteit in Vlaanderen, maar er blijven grote regionale verschillen. Precies omdat de waterkwaliteit niet overal even snel verbetert, wil de Vlaamse Overheid de achterliggende oorzaken verder onderzoeken en identificeren. De studie heeft als doelstelling het verwerven van inzicht in de oorzaken van de goede of slechte waterkwaliteit (grond- en oppervlaktewater) in bepaalde gebieden, door het uitvoeren van een statistisch onderbouwde analyse van beschikbare data.
De verbeterde inzichten in de achterliggende redenen voor een goede of slechte waterkwaliteit in bepaalde gebieden, zullen in samenspraak met de stuurgroep leiden tot aanbevelingen voor de overheid voor het in voorbereiding zijnde zesde Mestactieprogramma (MAP) en de praktijk.
Stakeholdersforum Kustvisie 2020
Met Kustvisie ontwikkelt de Vlaamse overheid een langetermijnvisie voor de bescherming van onze kust tegen de zeespiegelstijging. Zodat ook de kinderen van onze kleinkinderen nog kunnen genieten van onze kust.
Op dit moment voert de Vlaamse overheid al werken uit om de kustzone zeker tot 2050 droog te houden. Dat gebeurt via het Masterplan Kustveiligheid. Kustvisie gaat nog verder en ontwikkelt een aanpak voor daarna. Een visie die toekomstbestendig is tot een mogelijke zeespiegelstijging van 3 meter. We starten morgen dus nog niet met bouwen, maar bepalen eerst de mogelijke alternatieven om onze kust op lange termijn te beschermen. Daarbij onderzoeken we niet enkel de effecten van deze alternatieven, maar gaan we actief op zoek naar welke kansen zich stellen. Dit doen we onder meer door maximaal gebruik te maken van de bijdragen en ideeën van onze stakeholders. Zo werken we toe naar één keuze.
Nadat die keuze gemaakt is, zullen de werkzaamheden elkaar stapsgewijs opvolgen. Te beginnen bij kleine maatregelen die worden opgeschaald wanneer de stijgende zeespiegel hierom vraagt. Op die manier kan de kustverdediging de zeespiegelstijging volgen, en komen we samen tot het best mogelijke toekomstperspectief voor onze kust.
De West-Vlaamse Milieufederatie volgt het stakeholdersforum van dit project op samen met Natuurpunt.