Plan Regentuin
De West-Vlaamse Milieufederatie werkt sinds 2018 aan een meerjarenthema m.b.t. klimaatbestendige tuinen, wijken, gemeenten en provincie. Met de tuin als vertrekpunt. Het is onze ambitie om hier samen met interne en externe partners bouwstenen voor te leveren.
Op 22 november 2018 organiseerde de West-Vlaamse Milieufederatie, samen met de milieuraad van Roeselare, Kenniscentrum Tuin+, WVI en Commensalist een eerste verkennende avond. De presentaties kan je hier vinden.
Wil je dit thema opvolgen, zelf initiatief nemen of gewoon meer informatie? Stuur een mailtje naar bart.vanwildemeersch@www.westvlaamsemilieufederatie.be
Houtverbranding en gezondheid
De luchtkwaliteit in Vlaanderen is door de hoge bevolkingsdichtheid, de slechte ruimtelijke ordening, het dichte en drukke wegennetwerk en de industrialisering bij de slechtste van Europa. Fijn stof inademen beïnvloedt de werking van longen, hart en bloedvaten. De huidige fijn stof concentraties kosten ons allen gezonde levensjaren.
Omwille van de klimaatproblematiek moeten we overschakelen op herbruikbare energiebronnen. Niet zonnepanelen of windmolens leveren nu de meeste hernieuwbare energie in Vlaanderen, maar wel houtverbranding. En dit zorgt voor heel wat fijn stof en gezondheidsproblemen.
Géén houtverbranding is de gezondste keuze. Dus zetten we in op betere isolatie van huizen, warmtebronnen als warmtepomp, zonne-energie, warmtenetten, maar ook de verduurzaming van het verbranden van hout. Daarom gaat de West-Vlaamse Milieufederatie, samen met de LOGO’s van West-Vlaanderen op pad, om mensen die op hout stoken te overtuigen om dit zo goed mogelijk te doen en aan te tonen hoe dat dan kan.
Brochure ‘Minder fijn stof door betere houtverbranding’
Bescherming kustpoldergraslanden
Samen met Natuurpunt en Vogelbescherming vormt de West-Vlaamse Milieufederatie het Polderfront dat ijvert voor een betere bescherming van historische kustpoldergraslanden. Deze graslanden van meer dan 1000 jaar hebben een ecologische waarde vergelijkbaar met een regenwoud, zijn een noodzakelijke schakel voor bedreigde trekvogels en migrerende vissen als paling. Bovendien zijn ze de opslagplaats van enorme hoeveelheden water en koolstof. Deze rijkdom wordt miskend bij het scheuren van poldergraslanden om plaats te maken voor steriele maisakkers, woonkavels of bedrijventerreinen.
Polderfront stelt Vlaamse Regering in gebreke (2016)
Ecosysteemgerichte kustbescherming
Samen met de Kustwerkgroep van Natuurpunt volgt de West-Vlaamse Milieufederatie verschillende kustdossiers op. Ze duwde mee aan het verbod op de recreatieve warrelnetten, zoekt mee naar oplossingen om de recreatieve druk in de duinen te verlichten en is ook met Natuurpunt de motor achter een ecosysteemvisie voor de kustbescherming. Samen met Natuurpunt en Het VLIZ organiseerde de West-Vlaamse Milieufederatie in 2017 een kustsymposium over dit thema.
Sant in eigen land: Kustsymposium kustbescherming (2017)
Boerderijen, geen veefabrieken
Met meer dan 3 miljoen varkens en 13 miljoen stuks pluimvee (in 2017) is West-Vlaamse veestapel de belangrijkste van België. In de ranking van aantal varkens per km², staat West-Vlaanderen, wereldwijd, aan de top van varkensrijke regio’s. Gemiddeld liggen twee varkensbedrijven hier een 450 meter uit elkaar en heeft de provincie een zelfvoorzieningsgraad van 708% in 2014.
De West-Vlaamse Milieufederatie wil een afbouw van de veestapel. De intensivering van de veeteelt zorgt voor teveel stank en uitstoot van onder andere fijn stof en ammoniak. De West-Vlaamse natuur en de al beperkte watervoorraden staan onder druk en waterlopen blijven vervuild, omwille van de hoge druk vanuit de veeteelt. Samen met lidverenigingen en andere Vlaamse verenigingen en natuur- en milieuorganisaties richtte de West-Vlaamse Milieufederatie in 2013 het platform ‘Boerderijen geen Veefabrieken’ op. Het platform heeft naast af en toe een gezamenlijke actie, voornamelijk als doel te informeren en diverse organisaties die binnen en buiten West-Vlaanderen rond dit thema werken te linken.
Openluchttentoonstelling ‘Het vergeten dier’
Veeteelt en Gezondheid
Dat intensieve veeteelt een gezondheidsimpact heeft, is onomstotelijk bewezen. Dit door de uitstoot van fijn stof, resistentievorming bij bacteriën en virussen, stank, verbindingen van ammoniak met uitlaatgassen (secundair fijn stof), … Bij de mensen die vlakbij een stal wonen zijn het de luchtwegen die afzien, maar ook voor mensen die al last hebben van longaandoeningen, zoals COPD en astma, is het leven naast een stal niet bepaald een pretje. De West-Vlaamse Milieufederatie deed een literatuurstudie die in april 2017 werd voorgesteld aan Vlaamse en Europese beleidsmakers en de pers. De West-Vlaamse Milieufederatie wou hiermee het debat open trekken. En dat lukte : parlementaire vragen volgden en Provincie West-Vlaanderen zorgde ervoor dat er in 2018 een vervolgstudie met een multidisciplinaire groep vanuit Vlaanderen startte. De West-Vlaamse Milieufederatie is ook betrokken hierbij, gesteund door de kennis en niet-aflatende inzet van artsen. Samen met Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu én met de steun van de lidorganisaties en actiegroepen, blijven we het thema op de kaart houden, tot er een integrale oplossing is voor het probleem.
Intensieve veeteelt en gezondheid omgeving West-Vlaanderen: de literatuurstudie van de West-Vlaamse Milieufederatie (2017)