Maatschappelijke doelen binnen tuinencomplex Roeselare 20181122
Tuinen inzetten binnen groen- en klimaatactieplan: 10% extra ruimte voor ambitie
22 november 2018
Stadhuis Roeselare
Tuinen dragen een veelheid van functies in zich. Ze zijn niet alleen een gazon, speeltuin voor kinderen, weide voor de hond, een plantenborder of moestuin. Ze vervullen een sociale functie: ze geven een identiteit aan de bewoner van het aangelegen pand. Ze geven –samen in de buurt- een uitstraling/ status aan de buurt. Een buurt met voortuintjes heeft immers een andere status dan een buurt met gevels tot aan de stoeprand. Maar tuinen kunnen ook belangrijke ecosystemen ondersteunen, zoals voedselproductie, bestuiving en beleving van de natuur, maar ook vastleggen van CO2 , filteren van fijn stof en het opvangen en infiltreren van water.
Het klinkt allemaal logisch, maar dat is het niet. Vlaamse tuinen zijn veelal niet meer dan een biljartvlak gazon, met de uitstraling van een groene betonvloer en daaromheen een Bekaertdraad met wat exotische planten rond. Liefst wat opgehoogd. Ze kunnen meer bijdragen tot de omgeving. Stel je een reeks tuinen voor, die aaneengesloten zorgen dat wilde vergeet-me-nietjes en look-zonder-look bloeien, waar het mos de voeten streelt en vlinders en hommels de lucht bezetten. En waar je ’s nachts het geritsel hoort van de egel, die van bij de buren naar je tuin wandelde om slakken te vangen. Een tuin waar de natuur met haar grillen ruimte krijgt om water op te vangen, om het stil en rustig te laten binnendruppelen in de watertafels diep onder de grond.
Zo een tuin heeft maatschappelijk nut. Zeker als je de gezamenlijke oppervlakte (9%) beschouwt. En toch wordt hier nog te weinig mee gedaan. Tot nu. Tijdens de eerste avond in het thema van de maatschappelijke diensten van het tuinenlandschap, werden kansen tot samenwerking voor de ontwikkeling van een maatschappelijke strategie voor de tuinen beschouwd. Met praktijkvoorbeelden.
Aurélie De Smet, ruimtelijk planner en onderzoeker bij Kenniscentrum tuin+, geeft een inleiding op de ecosysteemdiensten, die nu veelal onbenut achter de tuinhekken of onder parkings verborgen blijven. Aan de hand van voorbeelden, neemt ze je mee naar één van de opdrachten van het Kenniscentrum tuin+: beleidsstrategieën ontwikkelen om de diensten van private en semi-private ruimte in te zetten voor maatschappelijke doelen.
Presentatie
Eric Cosyns, expert natuur, bos, landschap en groen bij WVI, brengt een inleiding in de West-Vlaamse praktijk. Ondermeer in de projecten Suikerfabriek (Veurne) en De Vloei (Ieper), wordt getracht zoveel mogelijk ecosysteemdiensten te integreren in de beschikbare ruimte.
Presentatie
Louis De Jaeger, tuinconsultant bij start-up Commensalist, neemt je kort mee in zijn bevlogenheid om mensen aan te zetten om meer uit hun tuin te halen. Hij gaat in gesprek met beide sprekers en verkent de stappen die er in West-Vlaanderen kunnen gezet worden. Vragen kunnen dan ook worden gesteld.
Presentatie
Bart Vanwildemeersch, beleidsmedewerker West-Vlaamse Milieufederatie
geeft het kader waarbinnen de West-Vlaamse Milieufederatie wil te werk gaan, met de partners. Er wordt ook een oproep gedaan tot Green Deal Tuinen met een provinciale en gemeentelijke link.
Presentatie
Deze avond was een gezamenlijke organisatie van de Milieuraad van Roeselare, de West-Vlaamse Milieufederatie vzw en Kenniscentrum tuin+, met de steun van WVI en de Commensalist.
Meer info bij bart.vanwildemeersch@www.westvlaamsemilieufederatie.be