In 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) formeel aangenomen door de lidstaten binnen de Verenigde Naties. Ook België tekende en zal de komende 15 jaar de 17 SDGs met 169 specifieke doelen, een actieplan uit te voeren om duurzame ontwikkeling na te streven. ‘Duurzaamheid’ wordt hier zowel binnen het economische, het sociale en het ecologische aspect gedefinieerd. Iedereen moet aan de slag: overheid, middenveld, burgers en bedrijven. Met Bond Beter Leefmilieu – de koepelorganisatie- heeft ook de West-Vlaamse Milieufederatie deze doelen onderschreven. Niet alleen de eigen acties van de West-Vlaamse Milieufederatie passen in dit kader, ook het beleidsadvies aan de overheden past hieronder.
Burgemeestersconvenanten
Het Burgemeestersconvenant is een bottom-upbeweging die een groot aantal lokale en regionale autoriteiten heeft kunnen bewegen tot het ontwikkelen van actieplannen en het richten van investeringen op maatregelen voor mitigatie of het verminderen van klimaatverandering. In 2014 werd, voortbouwend op het succes van het Burgemeestersconvenant, het “Mayors Adapt”-initiatief geïntroduceerd. Dit nodigde steden uit om politieke verbintenissen aan te gaan en maatregelen te nemen om zich voor te bereiden op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Eind 2015 werden de initiatieven samengevoegd in het nieuwe geïntegreerde Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Hierin werden de EU 2030-doelstellingen en een geïntegreerde aanpak voor de mitigatie van en aanpassing aan klimaatverandering overgenomen.
Klimaatmitigatie staat voor het tegengaan of beperken van klimaatverandering door het reduceren van de broeikasgasuitstoot. Klimaatadaptatie is de aanpassing van natuurlijke en menselijke systemen aan de huidige en de te verwachten gevolgen van klimaatverandering.
62 van de 64 West-Vlaamse gemeenten bevestigden (juni 2018) dat ze met de ondertekening van het convenant, klimaat meenemen in hun lokaal beleid. Hiermee zullen ze in de eerste plaats de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20% verminderen. Het zijn vooral de intercommunales WVI en Leiedal en de Provincie die de gemeenten begeleiden in het behalen van de doelstellingen. Leiedal wil meer dan alleen de afbouw van de CO2-emissie. Met een adaptatieplan, wil ze haar 13 gemeenten op weg zetten naar een klimaatrobuuste omgeving.
Omdat de lidorganisaties van de West-Vlaamse Milieufederatie veelal ook aan tafel zitten bij het opstellen van de plannen, wil de West-Vlaamse Milieufederatie deze processen goed opvolgen. Het komt er voor de ondertekenaars op aan woord te houden en lange termijn strategieën uit te werken. De Provincie West-Vlaanderen zelf is alvast heel ambitieus en gaat voor klimaatneutraliteit voor haar grondgebied in 2050. Met de aanwezigheid van de grootste concentratie veeteelt, maar ook met de nadruk op het transport binnen de economie, zal dit geen eenvoudig te behalen doel zijn.
Actuele dossiers
Milieuraden
Na het afschaffen van de samenwerkingsovereenkomsten milieu en natuur door de Vlaamse Regering (2013), verviel ook de plicht om een milieuraad te hebben in de gemeente. De gemeenten die een sterke milieuraad hadden en deze ook de ruimte wilden geven binnen het milieu- en natuurbeleid, behielden deze. Maar heel wat milieuraden deemsterden weg of werden gewoon afgeschaft. De West-Vlaamse Milieufederatie gelooft sterk in participatie aan het beleid. Een minaraad overkoepelt kennis, verbindt beleidsdomeinen en zorgt voor draagvlak. Dit werkt binnen het sociaal overlegmodel in Vlaanderen, binnen de commissies ruimtelijke ordening en de resoc’s. Milieu- en natuurverenigingen moeten blijvend een stem hebben in een beleid dat met de dag belangrijker wordt.
Daarom zet de West-Vlaamse Milieufederatie ook sterk in op het informeren van de lidorganisaties. Ze ging met de Provincie West-Vlaanderen ook een traject aan, om de eigen MiNaraad te vernieuwen en te dynamiseren. In oktober 2018 ging de vernieuwde werking van start. Eén van de doelstellingen is om het contact met de lokale minaraden te versterken, om zo een sterk milieu- en natuurbeleid over de hele provincie te bewerkstelligen. En dit is van belang, meer dan ooit, nu de klimaatverandering haar effecten begint te tonen.
Actuele dossiers
Memoranda
De West-Vlaamse Milieufederatie wil wegen op het beleid. Met 87 lidorganisaties die een 30.000 West-Vlaamse gezinnen vertegenwoordigen en de stem van dat wat zwak is, namelijk natuur en milieu, meent ze recht te hebben van spreken. Standpunten worden immers niet zomaar ingenomen: het zijn resultaten van een participatief proces, geruggesteund door kennis en overleg.
De memoranda zijn opsommingen van beleidsprioriteiten die doorheen de werking van de West-Vlaamse Milieufederatie naar boven komen. Verkiezingen vormen het moment bij uitstek om deze nog eens allemaal op te lijsten en in het perspectief van de legislatuur te plaatsen. Memoranda laten het aan de West-Vlaamse Milieufederatie ook toe om de beleidsintenties van de politieke partijen af te toetsen en hen aan te moedigen de keuze voor de toekomst te maken.
Hieronder vind je een overzicht van de meest recente memoranda van de West-Vlaamse Milieufederatie. Je vind er ook inspiratie bij een aantal memoranda van partnerorganisaties.
Actuele dossiers
Vlaamse verkiezingen 2014
Provincieraadsverkiezingen 2018
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Standpunten
Naast de periodieke memoranda, wil de West-Vlaamse Milieufederatie ook reageren op gebeurtenissen of politieke debatten. Onze standpunten geven een houvast voor de politiek om natuur en milieu mee te rekenen in het nemen van beslissingen. Deze standpunten worden opgebouwd met de lidorganisaties en aan de hand van de meest recente kennis over het thema. Heel wat van de standpunten zitten verweven in de thema’s op deze website, of werden opgenomen in artikels in het tijdschrift. Je kan ze dan ook per thema terugvinden.
Actuele dossiers
Wetgeving
De regelgeving verandert, net als de maatschappij, in sneltreintempo. Niet alleen is er de codextrein, maar ook de regelgeving voor vzw’s en de toegankelijkheidsregeling van de bossen en vele andere zaken, waar de regelgeving verandert. De West-Vlaamse Milieufederatie wil zo goed mogelijk informeren over deze veranderingen. Moest je een verouderde link opmerken, of zien dat er een bepaalde link niet bij staat: aarzel niet om dit te melden bij het secretariaat. Zo werk je mee aan een goed portaal voor de verenigingen.
Natuur en bos
Ruimtelijke ordening
Overzicht openbare onderzoeken omgevingsloket
(Stel de kaart links in op het gebied waar je alle lopende Openbare Onderzoeken van wil zien)