Kringloopeconomie
Tegen 2050 zou de bevolking aangegroeid zijn tot 9 miljard mensen, die allemaal van een goede levensstandaard willen genieten. Momenteel worden massaal niet-hernieuwbare grondstoffen gebruikt om aan de onophoudelijke vraag naar voedsel, consumptiegoederen, woonruimte, energie, transport,…te voldoen. Zonder aanpassing van productie- en consumptiepatronen is dit onhoudbaar voor het leefmilieu en het klimaat. In 2024 zal ook de West-Vlaamse bevolking aangegroeid zijn tot 1.198.000 mensen. De bevolking zal, zeker in West-Vlaanderen ook vergrijzen. Door de veranderde bevolkingssamenstelling, langere levensduur en een lichte toename van de bevolking in een aantal steden en gemeenten (met nadruk op de kustzone), stijgt het aantal huishoudens tussen 2014 en 2018 stijgen met 4,8%.
Om echt tot een transitie naar een circulaire economie te komen, is er nood aan veel experimenten met alternatieve productie- en consumptiemodellen, anders wonen en werken. In grootsteden, zoals Gent, Brussel en Antwerpen draaien er al nu heel wat van dergelijke projecten op proef. De uitdaging is nu dat ze ook volop hun weg vinden naar de middelgrote steden, zoals Kortrijk, Brugge, Roeselare, Ieper en Oostende voor West-Vlaanderen en daarna naar de gemeenten en dorpen.
De West-Vlaamse Milieufederatie wil dit proces mee helpen versnellen. Dit, door enerzijds aan te tonen dat duurzaam leven ook echt kan. Dit gebeurde een eerste keer in 2018 met het evenement ‘Simplify Life’ in samenwerking met Netwerk Bewust Verbruiken, de Stad Kortrijk, de Provincie West-Vlaanderen en Vormingplus vzw.
Daarnaast wil de West-Vlaamse Milieufederatie ook binnen de bouw een sterkere werking van het cradle-to-cradle-principe. Hiertoe leent de provincie zich ideaal, gezien de ruimte voor het telen van gewassen die ook in de bouw kunnen worden gebruikt, zoals vlas, hennep en stro. De Kwaliteitskamer van de Provincie, die toeziet op de architecturale waarde van gebouwen, ook de duurzaamheidskenmerken mee te nemen. En dit niet enkel op basis van isolatiewaarde, ook op basis van levenscyclus.
De West-Vlaamse Milieufederatie ondersteunt in 2018 ook het Kurkenproject van Beweging.net. Hierbij wordt de inzameling van kurken in West-Vlaanderen gepromoot bij de verschillende lidorganisaties. Deze kurken kunnen dan gebruikt worden als duurzaam alternatief voor PUR of isomo als isolatie.
Actuele dossiers
Toerisme
Het toerisme in West-Vlaanderen scheert hoge toppen. Niet alleen het verblijfs- en eendagstoerisme aan de kust, maar ook het oorlogstoerisme, de historische steden en het rustige landelijke gebied zijn erg in trek. Met 12,2 miljoen overnachtingen -van de 41,3 miljoen op Belgisch niveau in 2019- spant onze provincie de kroon.
Waar in het verleden erg werd ingezet op massatoerisme en megalomane woontorens aan de kust, vindt er nu steeds meer een spreiding plaats van het toerisme. Nog steeds met de nadruk op de kust. Naast de oorlogsgebieden, kust en Brugge, zijn er nu ook andere gebieden die steeds meer op de aandacht van vooral Vlaamse bezoekers kunnen rekenen. Om deze te lokken, wordt het landschap kwalitatief ingericht en ontsloten. Voorbeelden hiervan kan je vinden in Bulskampveld, de Groene Assen, heel wat wandelroutes en arrangementen in de regio van Tielt en het opfrissen van steden als Ieper en Kortrijk.
Om de drukte van het binnenland te ontvluchten, zoeken heel wat mensen dan ook onze ’terroir’ op. Landelijke natuurgebieden, polders, het dreven- en kasteellandschap,… Bovenop de recreatie van de eigen inwoners, kan deze toeristische druk wel eens leiden tot degradatie van de natuur en extra druk op het milieu. Voorbeelden hiervan kan je vinden bij het zwerfvuil langs de trage wegen, mountainbikers die off-road gaan, de luchthaven van Oostende en toeristische vluchten in Koksijde en Wevelgem,…
Actuele dossiers